چکیده: افراد که مبتلا به پرخوری عصبی هستند، وزن طبیعی نسبت به سن خود دارند. اما مانند افراد با بی اشتهایی عصبی، اغلب درباره اضافه وزن خود نگرانند. در این نوشتار به اختصار به معرفی این اختلال می پردازیم.
پرخوری عصبی چیست؟
آنها برای این که از افزایش وزن اجتناب کنند، بعدا به پاکسازی میپردازند که در طول آن، از طریق روش هایی مانند استفراغ عمدی، سوء مصرف ملین ها، مدرّات یا داروهای دیگر، و روزه گرفتن یا ورزش های مفرط، کالری های اضافی را جبران میکنند. آنها علاوه بر انجام دادن این رفتارها، ارزیابی از خودشان را بر مبنای این که چقدر وزن دارند و شکل بدنشان استوار می کنند. برای این که فرد مبتلا به پرخوری عصبی تشخیص داده شود، این دوره ها نباید منحصرا در طول دورههای بی اشتهایی عصبی روی دهند.
افراد مبتلا به پرخوری عصبی ممکن است هفته ای یکبار به پرخوری و پاکسازی بپردازند.افراد مبتلا به پرخوری عصبی دچار مشکلات جسمانی متعدد می شوند که جدیدترین آنها در رابطه با پاکسازی روی میدهند. برای مثال شربت ipecac دارویی که افراد برای استفراغ استفاده می کنند، در صورتی که به طور منظم و به مقدار زیاد مصرف شود، عواقب مسموم کننده جدی دارد. افرادی که به طور مکرر استفراغ میکنند، دچار پوسیدگی دندان نیز می شوند، زیرا مواد استفراغ آور بسیار اسیدی هستند.
ملاک های DSM-5 برای پرخوری عصبی:
- خوردن، در مدت زمان مجزا (مثلا ظرف هر دوره ۲ ساعته)، با مقدار غذایی که قطعا بیشتر از آن است که اغلب افراد در مدت زمان مشابه تحت شرایط مشابه، خواهند خورد.
- احساس نداشتن کنترل بر خوردن در طول دوره (مثلا احساس اینکه فرد نمی تواند خوردن را متوقف کند یا آنچه را که می خورد و اینکه چقدر می خورد، کنترل کند).
.C پرخوری و رفتارهای جبرانی نامناسب هر دو به طور متوسط، حداقل هفته ای یکبار به مدت ۳ ماه روی میدهند.
.D ارزیابی خود، بی جهت تحت تأثیر شکل و وزن بدن قرار دارد.
.E این اختلال منحصرا در طول دوره های بی اشتهایی عصبی روی نمیدهد.
آثار روانی این اختلال
بروز و سیر این اختلال
پراشتهایی عصبی به طور معمول در نوجوانان یا بزرگسالان جوان شروع میشود. شروع زیر سن بلوغ و پس از ۴۰ سالگی غیر معمول است. پرخوری اکثراً در طی یا بعد از یک دوره رژیم برای کاهش وزن آغاز میگردد. تجربه حوادث متعدد پرفشار زندگی هم می تواند نقش آشکارسازی در شروع پراشتهایی عصبی داشته باشد. در درصد بالایی از موارد بالینی، رفتارهای مختل خوردن حداقل سال های متمادی ادامه یافته است. سیر آن ممکن است مزمن یا متناوب (همراه با دوره هایی از فروکش و عود پرخوری) باشد. با این حال در پیگیری دراز مدت، علائم بسیاری از افراد با یا بدون درمان کاهش پیدا میکند؛ اگرچه درمان به وضوح بر پیامد اختلال تأثیر دارد. وجود دوره های فروکش طولانی تر از یک سال، با فرجام دراز مدت بهتری همراه است.
افزایش خطر مرگ و میر قابل توجهی (با علل مختلف و خودکشی) برای مبتلایان به پراشتهایی عصبی گزارش شده است. CMR(میزان مرگ و میر خام) برای این اختلال نزدیک به ۲ درصد در هر دهه است. تغییر تشخیص از پراشتهایی عصبی اولیه به بی اشتهایی عصبی در اقلیتی از موارد (۱۰ تا ۱۵ درصد) روی میدهد. افرادی که تغییر به بی اشتهایی عصبی را تجربه میکنند، معمولا بع تشخیص پراشتهایی عصبی برمی گردند یا تبدیل و تعویض های مکرری بین این دو اختلال دارند. زیر گروهی از مبتلایان به پراشتهایی عصبی به پرخوری ادامه میدهند ولی به رفتارهای جبرانی نامتناسب اقدام نمی کنند و از این رو علائم آنها مطابق ملاک های اختلال پرخوری یا سایر اختلالات خوردن مشخص است. تشخیص باید بر اساس تظاهرات بالینی کنونی (یعنی در ۳ ماه گذشته) صورت گیرد.
نویسنده : محمد حسین افشاری