فواید بازی کودکان
بازی برای شناخت کودک
از طریق بازی کودک با اسباب بازی ها می توانیم احساسات نادرست و خصمانه یا دوستانه او را دریابیم و بفهمیم چه مسئله ای او را رنج می دهد، از که گله مند است، چه رویاهایی در سر دارد و چه مطالبی را در سر می پروراند و بسیاری از صفات و خصوصیات دیگر مثل : شجاعت ، ترس ، مهربانی ، قوه ابتکار و ابداع ، وضع عادی و یا نابسامان ، جنبه انزواجویی یا زندگی در جمع ، در سایه بازی کردن کودک مشخص می شود.
بازی باعث آرامش ، تسکین ، آموزش راه زندگی و ایجاد راهی برای رسیدن به انس و الفت در کودک می شود.
انتخاب اسباب بازی
رعایت تناسب سنی
کودک خردسال به اسباب بازی ای نیاز دارد که حواس پنجگانه او را تحریک کند. اسباب بازی های مناسب برای کودک زیر یک سال، آنهایی هستند که رنگها، حالات مختلف سطح (نرمی یا زبری و غیره ) مواد و شکلهای جالب و متنوع را به کودک بنمایانند، بتواند او را به خود جذب کند و از اطرافیان بخواهد با آن اسباب بازی او را همراهی کنند.
اسباب بازی هایی که صدا دارند، مثل جغجغه به کودک احساس تسلط و کنترل می دهد و رشد مهارت های دستی و هماهنگی او را سرعت می بخشد.
کودکان نوپا از هرمهای اسباب بازی و الگوهایی که سر هم می شوند؛ از جمله اسباب بازی های داخل حمام و پازلهای چوبی که بر روی یک صفحه چیده می شوند، بسیار لذت می برند.
کودکان در دو سالگی مهارت چرخش مچ دست را کسب می کنند و اسباب بازی هایی که درپوش پیچی دارند و مکعب هایی که داخل هم چفت ، می شوند برای آنان مناسب است .
کودک پیش دبستانی از بازی با مکعب ها، وسایل نقاشی و رنگ آمیزی و هر چیزی که محرک بازی های تخیلی باشد، لذت می برد.همچنین بازی با کارتهای بازی یا دومینوهای تصویری برای او جالب است .
انواع بازی های دخترانه و پسرانه
بازی پسرها و دخترها تا حدود یک سالگی با هم یکسان است و تفاوت هایی که وجود دارد بیشتر در رنگ آنهاست که ساخته نگاه های بزرگترها می شود نه اینکه این رنگ ها برای کودکان فرق داشته باشد. آنان می آموزند که چگونه دستهایشان را حرکت دهند، اشیا را در دست بگیرند، به دهان ببرند، صدای جغجغه را درآورند، به اداهای دیگران بخندند، با دستانشان بازی کنند، شصت پایشان را بگیرند و یا به دنبال عروسکهای متحرک بروند تا آنها را بگیرند، اما از حدود یک سالگی به بعد اختلافات در بازی های دخترو پسر نمایان تر می شود.
والدینی می توانند در امر آموزش های جنسیتی (دختری و پسری) به کودکان خود به خوبی کمک کنند که در این سن سعی برآن داشته باشند اسباب بازی های مناسب نقش های جنسیتی ایشان داشته باشند.
پسرها و بازی هایشان
پسرها از حدود دو سالگی کمی جسورتر می شوند، به راحتی مالکیت خود را اثبات می کنند و با توجه به شخصیت هایشان یا گستاخ می شوند یا آرام .
آنان که پر تکاپو و شلوغ کارترند به نظر می رسد که عجول تر هم باشند؛ پس بازی های مهیج و پرسروصدا را دوست دارند؛ مانند دنبال کردن او، گرفتن او و فریاد کشیدن.آنها همچنین بازی با پدر و مادر را بسیار دوست دارند و می خواهند هنگام بازی کردن با اسباب بازی هایشان پدر یا مادر و یا هر دو کنارشان باشند.پسرها کم کم بزرگتر که می شوند، فرم بازی آنها مشخص تر می شود؛ مثل جنگیدن با شمشیرهای چوبی، بازی با تانک ها، فرمانده یا سرباز شدن و…
نکته ای که در این امر هست و برخی صاحب نظران بر این اندیشه هستند، عدم تفاوت بازی های کودکان دختر و پسر است. این دست از اندیشمندان حوزه تربیت، این مطالب را برخاسته از جامعه می دانند؛ چرا که پسرهایی وجود دارند که دوست دارند عروسک هایی برای بازی داشته باشند و دخترانی که دوست دارند در میان وسایل اسباب بازی های خودشان، ماشین جنگی داشته باشند، نه اینکه بدان وابسته باشند.
بازی پسرها با دخترها
این حالت در موقعیت عکس هم ممکن است به همین شکل باشد، اما در کل بچه ها خصوصا پسرها از دو سالگی به بعد عاشق جمع همسالان خود می شوند و از بودن با آنها لذت می برند. توجه به این امر مهم است که والدین برای زمینه بازی های گروهی کودکان را در این سن مهیا کنند و از دوری کودکان از هم خودداری کنند. عدم تربیت اجتماعی کودکان دوران ما، همین دوری ایشان از هم است،
در بچه های بالای سه سال تفاوت ها آشکارتر است ، مثلا اگر خاله بازی یک دختررا در نظر بگیرید که پسری همبازی او شده، معمولا دخترها مدیریت خانه را به عهده گرفته و با پسرها همچون برده رفتار می کنند. حتی اگر الگوی دختر مادری فرمانبردار و پدری مدیر باشد که او داشته، باز هم این دختر است که در نقش مادر، وظایف پدر را به پسر می گوید تا در بازی انجام دهد.
بازی های دخترانه
بچه های بدون بازی
تحقیقات به من نشان داده ، بچه هایی که در کودکی بسیار شیطان هستند، زمانی که وارد مدرسه می شوند، همه چیز را به شوخی گرفته و در درازمدت با درس و مشق و تکالیف مدرسه خو می گیرند، اما چیزی که مشخص است این است که نمی توان بچه ها را بدون بازی معنا کرد».
اجازه بدهیم کودکانمان با آنچه که لازمه دوران کودکی شان هست خو بگیرند و ایجاد ممنوعیت های نادرست را از برنامه های زندگی ایشان خارج کنیم.
نویسنده : محمد حسین افشاری